Şehirleri Yaşatan Şarkılar

Yaşam biçimlerimizi şekillendiren, anılarımıza sahne olan, bazen bir yuva bazen ise kaçmak istediğimiz bir karmaşaya dönüşen ve ülkelerin imajına vitrin olan şehirler… Şehirler içindeki yapıtlardan, doğal güzelliklere ve insanlara kadar sahip olduğu her şeyle şiirler, filmler ve şarkılar gibi birçok esere doğrudan esin kaynağı olmuştur. Okurlarımız için daha önce Şehirleri Yaşatan Filmler yazısını hazırlamıştık şimdi de Şehirleri Yaşatan Şarkıları büyük bir keyifle derledik…

Frank Sinatra – New York, New York

Sözleri Fred Ebb’e, müziği John Kander’e aitt olan 1980’li yılların en ünlü şarkısı New York, New York… Frank Sinatra tarafından ünlendirilmeden 2 yıl önce önce Liza Minelli tarafından söylenmiş ama Frank Sinatra’nın o muazzam yorumu ve sesiyle tüm dünya tarafından tanınmıştır. Dünyanın en büyüleyici şehirlerinden biri olan New York rüyasını hala en güzel şekilde özetleyen eserlerden biri olması ve şarkının şu sözleri yeni umutlarla New York’a gitmek isteyenlere gelsin:

New york, new york
I want to wake up in a city, that never sleeps and…

Morrissey – İstanbul

İstanbul’u oldukça seven Morrissey, İstanbul konserlerinde İstanbul‘la ilgili bir şarkı yazacağını söylemiş ve bunu ezanla başlayan bu bestesiyle hepimizi şaşırtarak hoş bir şekilde gerçekleştirdi. İstanbul’umuz ile ilgili bu tatlı şarkı geçen yaz piyasaya çıkan World Peace is None of Your Business isimli albümde 3. sırada bulunuyor.

Elvis Presley – Viva Las Vegas

1963 yılında Doc Pomus tarafından yazılan ve Viva Las Vegas filminde Elvis Presley’in seslendirmesiyle uzun yıllar dillere dolanan bir şarkı olmuş ve Rock’n Roll’un kralı Elvis’in en keyifli şarkılarındna biri olmuştur. Las Vegas’ın o ışıklı dünyasını hissettiren sözleri ve ritmiyle Viva Las Vegas’da listemizde. Las Vegas’ın ışıklı dünyasını şu sözüyle çok güzel ifade ediyor:

Viva Las Vegas turnin’ day into nighttime.

MFÖ – Bodrum Bodrum

Aslında ülkemizde şehirler için yazılmış, şehirleri hissettiren ve çağıran birçok şarkı ve başarılı müzisyenimiz olmasına rağmen biz bu seçimi MFÖ ve Bodrum’dan yana yaptık. Türk müzik dünyasının efsane üçlüsü Mazhar, Fuat, Özkan yani nam-ı değer MFÖ grubunun Bodrum Bodrum şarkısıyla melodisini her duyduğunuzda Bodrum’un havasını hissederek kendinizi Bodrum’un koylarından birine atmak isteyeceğiniz, insanın ruhuna dokunan bir şarkı…

Scott Mckenzie – San Francisco

Tom Hanks’in başrolünü oynadığı kült film Frost Gump’ın hayranlarına hiç de yabancı gelmeyecek bir şarkı.

Coldplay – Amsterdam

Ve listemizdeki diğer şehirleri yaşatan şarkılar;

  • Dido – Paris
  • Red Hot Chilippers – Californication
  • Micheal Jackson – Chicago
  • The Clash – London Calling
  • Freddie Mercury – Barcelona

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir