Hamileler, Bebek Sahipleri, Hastalar ve Engelliler İçin Uçak Yolculuğu

Modern hayatın getirdiği güzelliklerin ilk sıralarında kuşkusuz uçak yolculuğu yer alıyor… Uzakları yakın eden, günlerce sürebilecek seyahat sürelerini birkaç saate indiren hatta bir günü iki kez yaşamamızı sağlayan uçak seyahatleri ile hayatımızın kolaylaştığı bir gerçek. Ancak bazı durumlarda öyle çok detay düşünmek gerekiyor ki uçak yolculuğu yapacağız derken sinir hastası olup çıkıyoruz. 🙂 Özellikle hamilelerin, bebek sahiplerinin, çeşitli rahatsızlığı olanların ve engellilerin aklında uçak yolculuğuna dair pek çok soru işareti olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sizler için muhtemel soru ve endişelere yanıt olmasını dilediğimiz bir yazı hazırladık…

Hamilelikte Uçak Yolculuğu
Uçak yolculuğu için en çok endişe duyan grup anne adayları oluyor. Son derece dikkat ve hassas bir durum olan gebelikte uçak seyahatine dair çeşitli şehir efsaneleri havada uçuşunca endişeler de dallanıp budaklanıyor. Sakinliğimizi koruyalım sevgili anne adayları ve gelin birlikte ne gibi durumlarda uçağa binmenize müsade ediliyor ya da hangi durumlarda uçağa alınmanız uygun bulunmuyor bir bakalım…

En başta söylemekte fayda var, hamileler ve diğer bahsedeceğimiz tüm gruplar için sıralayacağımız kurallar havayolu şirketlerine göre değişiklik gösterebilir, biz genelde uygulanan prosedürden bahsedeceğiz. Yani herhangi bir uçak seyahati planlamadan evvel biletinizi alacağınız havayolu şirketini arayıp bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır.

Genelde bilinenin aksine normal seyreden bir hamileliğiniz varsa, herhangi bir sağlık probleminiz yoksa uçak yolculuğu yapmanız zararlı değildir. Tabii yirmi sekiz haftayı doldurmamışsanız… 28. hafta başından 35. haftanın sonuna kadar doktordan aldığınız “uçakla seyahatinde bir sakınca yoktur” ibaresinin bulunduğu rapor ile sorunsuzca uçabilirsiniz. Bu kural iki veya daha fazla bebeğe gebeyseniz 28. hafta başından 31. hafta sonuna kadar geçerlidir. Bundan sonraki süreçte doktor izin verse bile havalimanından geri çevrilir, uçağa alınmazsınız. Bu süreyi kapsayan raporların uçuş yapacağınız tarihten en fazla 7 gün eski olmalıdır. Rapor üzerinde doktorun adı soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalı.

Havayollarının bu kadar “rapor” isteklisi olmasının nedeni anneye ya da bebeğe zararlı olması değildir, yani şehir efsanelerine inanmayın. Bu rapor talebinin sebebi doğumun başlama olasılığının belirtilen haftalar sonrasında mümkün olmasıdır.

Bunun dışında uçak seyahatinde dikkat etmeniz gerekenlere gelecek olursak;

  • Özellikle yurt dışı uçuşlarında uzun süre bir yerde oturmak durumunda olacağınız için ayaklarınızda şişme olması kaçınılmaz. Belirli aralıklarla koridorda yürüyüş yapabilir ya da oturduğunuz yerde germe hareketleri yapabilirsiniz.
  • Uzun uçak yolculukları hamilelikte damar içi pıhtısı ve varis riskini tetiklemektedir. Bunun için uçuş süresince varis çorabı giymenizi tavsiye ederiz. Böylece kan dolaşımını destekler ve damarların şişmesini engellemiş olursunuz.
  • Yalnızca uçak seyahatinde geçerli olmamakla birlikte hamilelikte vücudun susuz kalması vücudu olumsuz etkiler, uçaktayken su tüketimine dikkat etmenizde fayda var.

Bebekle Uçak Yolculuğu
Bebeğiniz ile uçağa binmek durumunda kalırsanız iyi haber; 2 yaşa kadar kucağınızda seyahat etmesine müsade var. 2 yaş sonrası için ise ayrıca koltuk almanız gerekmektedir. Daha küçük bebekler ise doğumdan en erken 2 gün sonra, doktordan alınan rapor karşılığında uçağa alınmaktadır. Ayrıca her bebek için bir yetişkin refakatçi kuralı bulunmaktadır. Şayet böyle bir şey mümkün değilse ikinci bebek için ayrıca koltuk satın almalı ve yanınızda mutlaka araba tipi pusetlerden bulundurmalısınız. Refakat için de bir kabin memuru talep etmeniz gerekmektedir. Bebeğinizle yolculuk yapmanızın sebebi tatile çıkmanız ise, gideceğiniz tesisin bebek dostu oteller ya da çocuk dostu oteller kategorisinde yer almasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Hastalar İçin Uçak Yolculuğu
Bulaşıcı bir hastalığa sahip değilseniz, uçak kapısı kapanmadan astım krizi geçirmediyseniz ve uçuş sırasında elektrikli ya da hava basınçlı bir alet kullanmak durumunda değilseniz uçak yolculuğuna engel bir durumunuz yok demektir. Yine doktorunuzdan alacağınız “uçakla seyahatinde bir sakınca yoktur” ibareli rapor ile uçağa kabul edilebilirsiniz. Bu raporu kendi doktorunuzdan ya da havalimanı doktorundan alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, raporun 10 günden eski olmamasıdır. Bakıma muhtaç olan hastalar için ise refakatçi kuralı geçerlidir.

Engelliler İçin Uçak Yolculuğu
Görme ya da duyma engelli misafirlerin uçağa tek başlarına binmeleri konusunda hiçbir problem olmazken iki yetisini birden kullanamayan misafirlerin yanında bir refakatçi olması zorunludur. İhtiyaçlarını tek başlarına karşılayamayan bedensel engelli yolcular için de aynı durum geçerlidir, yanlarında bir refakatçi bulundurmaları gerekmektedir. Ayrıca, engelli dostu oteller ile rahat ve sorunsuz bir tatil yaşayabileceğinizi de unutmayın, çünkü bu kategoride yer alan oteller keyifli bir tatil yaşamanız için özel dizayn edilmiştir.

Yazdıklarımızın kafanızdaki soru işaretlerine bir parça olsun ışık tutmasını umar; sorunsuz, mutlu ve huzurlu bir yolculuk yapmanızı dileriz. İyi uçuşlar! 🙂

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir