Dünya Kadınlar Gününe Özel: Kadınlar Nasıl Tatil Yapar?

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. İlk kez 1921 yılında kutlanmış bu önemli günün anlam ve önemini kısaca özetleyelim. 18. yüzyılın sonunda gerçekleşen devrimler ve teknolojik gelişmeler, kadının aile içindeki geleneksel rolü dışında iş hayatında da yeni sorumluluklar üstlenmesini sağlamıştır. Dünyada kadının özgürleşme mücadelesinin ilk önemli sonuçlarını İkinci Dünya Savaşı sonrasında verdiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de ise kadın hakları Tanzimat, Meşrutiyet ve sonrasında Cumhuriyet dönemine kadar çeşitli aşamalardan geçmiştir. Günümüzde Türk kadınının büyük çoğunluğu okumakta, kendini geliştirmekte ve iş yaşamına aktif bir biçimde katılmaktadır. Her gün kadınlar günüdür aslında ama yine de bize özel bu günün fırsatlarından yararlanmayı da ihmal etmiyoruz tabii.

Türkiye’de tatil kavramı ne zaman yaygınlaştı?  

90 kuşağını ele alırsak, 90’lar deyince aklıma ilk olarak koalisyon hükûmetleri, özel televizyonlar, internetin yavaş yavaş hayatımıza girmesi ve Türkçe popun yükselişi geliyor. Türkiye’nin bir şekilde toparlanıp kendi yolunu bulmaya çalıştığı bu yıllarda tatil kavramı sadece maddi durumu iyi olanların yapabildiği bir lüks olmaktan çıkıp yavaş yavaş orta halli ve düşük gelirli insanların da ulaşabileceği bir konuma geliyor. Düşük maliyetli havayolu şirketlerinin ortaya çıkmasıyla seyahat etmek ve tatile çıkmak daha da yaygınlaşıyor ve insanlar her yıl tatile çıkmayı bir ihtiyaç olarak görmeye başlıyorlar.

Kadınlar hem çalışıyor, hem de hayatının ve ailesinin düzenini sağlıyor. Her ne kadar ailede iş bölümü yapılmaya çalışılsa da kadınların sorumlulukları oldukça fazla. Bunlar öyle kolay işler değil. Dolayısıyla tatillerin en güzelini de kadınlar hak ediyor. Herkes gibi biz de bir hafta sonu kaçamağının ya da sere serpe kumsallara uzanabileceğimiz uzun bir yaz tatilinin özlemini çekiyoruz bu soğuk günlerde. Güneyin gözdesi antalya otelleri bu konuda pek çoğumuzun ilk adresi oluyor.

Peki hiç merak ettiniz mi, kadınlar nasıl tatil yapar?

Şimdi bu yoğun çalışma tempomuzun arasında güzel bir fırsat yakaladık ve tatile çıkıyoruz diyelim. Tatil elbette rahatlamak, eğlenmek, dinlenmek ve çoğu zaman yeniden doğmak için mükemmel bir yol. Gelin görün ki her güzel şeyin bir de hazırlık aşaması bulunuyor. Düzenli ya da dağınık oluşunuz, tatile arkadaşlarınızla, sevgilinizle ya da yalnız gitmeniz bir şey değiştirmiyor. Her kadının tatil öncesinde ve sırasında aklına gelen bir sürü gerekli ya da gereksiz düşünce vardır.

Bunlardan bazılarını sıralayalım hemen:

En Mükemmel Bikini Benim!

Diyelim ki niyahet hem zevkimize hem bütçemize uygun bir otel arayışımızın sonuna geldik ve Sherwood Club Kemer’de karar kıldık. Bu sefer de, bikini, havlu, terlik, plaj çantası vs. seçimi yakamızı bırakmıyor! Evet, tatilimizi malum tarihe göre belirledikten sonra sıra geldi tatilde giyilecekler listesine. Kış tatillerinde gardırobumuzdaki mevcut kıyafetlere küçük eklemeler yaparak bu sorunu çabucak geçiştirebileceğimiz halde yazın durum biraz farklı oluyor tabii ki. Çekici, vücudumuza uyan, aynı zamanda bütçemize de çok zarar vermeyecek muhteşem bikiniyi bulmanın peşine düşeriz hep. Sonra sırasıyla –ihtiyaç dahilinde- yeni plaj havlusu, rahat ama aynı zamanda şık bir parmak arası terlik, kitap, gözlük, telefon, havlu, yedek bikini ve hayal edemeyeceğiniz daha bir sürü şeyi içine sığdırabilme kapasitesine sahip bir plaj çantası ve gün boyunca imajımızın en önemli kısmını oluşturan plaj elbisesi takip eder bu listeyi. Bunlar tatil hazırlığının en zevkli ve heyecanlı aşamalarıdır tabii ki.

Çikolata mı? Sağ ol canım diyetteyim!

Tatile gitmeye karar vermeden önce vücudumuzun durumunu da düşünürüz genelde. Burada mutlaka diyete başlayın, haydi hemen egzersiz yapın diyecek halim yok tabii ki. Kadınlar kendilerinden memnun ve emin olduğu sürece bu konuda bir sorun yok. Ama “bu yıl plajların kraliçesi ben olacağım” diyorsanız kış mevsiminde soğuğun etkisiyle yediğimiz o bir sürü ekstra yemek ve tatlının etkileri artık yürüyüşle mi, diyetle mi bir şekilde bahar aylarından itibaren azaltılabilir tabii.

Bütün bu hazırlık evrelerinden sonra, Türkiye’nin en ucuz fiyatlı sitesinden almış olduğumuz biletlerimiz ve seçtiğimiz krallara layık o muhteşem otelimizde rahatlamaya hazır mıyız? Evet, tatilimiz başladı. Her şey çok güzel, otele girdiğimiz andan itibaren büyük bir coşkuyla otelin plajını ve en önemlisi restoranını keşfetme işlerini de tamamladık.

Tatil boyunca gözlemleyebileceğimiz en keskin durumlardan biri de kadınlardaki gece ve gündüz farkıdır. Güzelce kahvaltımızı ettikten sonra plaja gittik. Gün boyunca güneşlendik, yüzdük, dans ettik, eğlendik ve o rahat şezlonglarımızda dinlendik. Arada değişik içecekler ve lezzetler denemeyi de unutmadık tabii. Bu bikini-havlu-elbise üçgeninden sonra bir zaman geliyor ve artık odamıza gitmeye karar veriyoruz. Çünkü vakit akşam yemeği için hazırlanma vakti. Duşumuzu alıp, saçımıza şekil verip, nemlendirici kremimizi sürüp önceden bu akşam için seçmiş olduğumuz kıyafetimizi giyiyoruz ve akşam olduğunda adeta farklı bir insana dönüşüyoruz. Yani kadınlar tatilde deliler gibi eğlenir, gezip tozup farklı yerler keşfeder, ufkunu genişletir ve işin gücün bütün stresinden kurtulmayı da ihmal etmez.

Tüm bu aşamalardan sonra, her kadın gibi senin de en güzel tatili hak ettiğini düşünüyor ve #tatillazim kampanyasından yararlanıp uçak biletlerine, otel fiyatlarına çoktan bakmaya başladığını biliyoruz. Bizden kaçar mı hiç?

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir