Özgürlüğün Başkenti: PARİS

Günümüzde özgürlüğün, modanın, turizmin baş simgelerinden biri haline gelmiş Fransa’nın başkentidir Paris… Paris deyince aklımıza ilk gelen yapı olan Eiffel Kulesi şehirde turizmin bu denli yoğun yapılmasında büyük paya sahip elbette. Fakat kulenin inşa edilmesinin nedenine indiğimizde turizmin çok dışında bir nedenle karşılaşıyoruz.

Kule 1887 – 1889 yılları arasında Fransız Devrimi’nin 100. Yıl kutlamaları nedeniyle inşa edildi. Bu kutlamalarda düzenlenecek fuarda giriş kapısı olarak kullanılacaktı. Paris halkı, kulenin şehrin mimarisini bozduğunu düşünerek sökülmesi için kampanyalar başlattı. Zaten yapılma şartı da 20 yıl kalması yönündeydi ve 1909’da sökülmesi planlanıyordu. Fakat sonrasında çok turist çekince sökülmesi yönünde alınan karar da haliyle iptal edilmiş oldu. Günümüzün en gösterişli ve turizmin kalbinin attığı yapılardan haline geldi zaten.

Ayrıca Paris bildiğiniz gibi günümüzdeki haklarını ve özgürlüklerini kolay elde etmemiştir. 1789 yılında başlayan Fransız İhtilali ile ülkede özgürlük için verilen savaşların bugün meyveleri yenmektedir.

Günümüzde ise tam bir özgürlük başkenti haline gelmiş olan şehirde yıl boyunca pek çok festival ve kutlamaya organize edilmektedir. Bunlardan birkaçından bahsedecek olursak…

Yeni Yıl Kutlamaları

Aman canım daha yeni yıla çok var demeyin. Şimdiden planlarınızı yapın. Paris’te coşkulu yeni yıl kutlamaları hayatınızda nadiren yaşayacağınız deneyimlerden olabilir. Kutlamalar sırasında Eiffel Kulesi’nin karşısındaki kalabalığa karışıp, sokak gösterilerini ve havai fişekleri izleyebilirsiniz.

Paris’te 1 Mayıs

Malum 1 Mayıs yaklaşıyor… Hem de pazartesi gününe denk geldiği için toplamda 3 günlük bir tatil bizi bekliyor. Eğer hala planınızı yapmadıysanız ve nereye gitsem diye düşünüyorsanız Paris, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın dünyada en görkemli kutlandığı yerlerden.

Hem şehri gezebilir hem de renkli ve eğlenceli 1 Mayıs kutlamalarına dahil olabilirsiniz. Farklı kültürlerde aynı kutlamaları tatmak ve aradaki benzerlik – farklılıkları görmek sizce de çok hoş bir deneyim değil mi?

Tour de France Cyclistes (Fransa Bisiklet Turu)

Uzun yıllardır Haziran ve Temmuz ayları arasında yapılan yaklaşık 1 ay boyunca süren tura dünyaca ünlü bisikletçiler katılıyor ve güzel bir yarış izleme keyfi sunuyor. Dilerseniz siz de Paris sokaklarında bisikletinizle dolaşabilir ve şehri keşfe çıkabilirsiniz.

14 Temmuz Bastille Günü

Fransız Cumhuriyeti’nin kuruluş günü kabul edilen ‘’Bastille Günü’’ her yıl Paris’te coşkuyla kutlanır. 1789 yılında başlayan Fransız Devrimi’nin ve sonunda elde edilen bağımsızlık ve özgürlük savaşının başladığı gün olan 14 Temmuz, Fransızlar için büyük bir öneme sahiptir. Bu kutlamayı dünyanın başka coğrafyalarında görseniz de (çünkü Fransız İhtilali pek çok ulusun bağımsızlığına ilham kaynağı olmuştur) elbette Paris’teki kutlamaların coşkusu bir başkadır.

Şehre bu tarihte giderseniz kendinizi coşkulu bir kutlama içinde bulup siz de kutlamanın coşkusuna kendinizi kaptırabilirsiniz. 🙂

Paris Moda Haftası

Bildiğiniz gibi dünyada modanın kalbi olarak anılan yerlerden biri de Paris. Bu durumda da şehirde yılda 2 kere düzenlenen moda haftasına katılıp o yıl modanın ne seyirde ilerleyeceği hakkında erkenden bilgi sahibi olabilirsiniz. Ocak ve Eylül aylarında düzenlenen moda haftalarına katılmak için yerinizi erkenden ayırtmanız gerekmektedir. Bu haftada ayrıca düzenlenen çeşitli kutlama ve eğlencelere de dahil olabilirsiniz.

Printemps des Rues

Paris’te her yıl bahar aylarında sokak sanatçılarının birbirinden muhteşem hünerlerini sergilediği ve sokakları gezerken gözlerinizin, kulaklarınızın bayram edeceği festivaldir. Burada sokak sanatçılarının birbirinde yetenekli gösterilerini izlemenin tadına varabilirsiniz. Bahar bitmeden koşun deriz.

O zaman haydi Paris tatili sizi bekliyor!

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir