Paraşütleri Hazırlayın Bulutlara Dost Olmaya Gidiyoruz

İçindekiler

Sizi 10 Eylül Serbest Paraşütçüler Günü’nde ayağınızı yerden kesmeye davet ediyoruz! Bulutlarla dost olabileceğiniz bu ekstrem spor hakkında hadi gelin biraz bilgi sahibi olalım.

Sovyetler Birliği’nde paraşütçülük eğitimi alan Abdurrahman Türkkuşu, 10 Eylül 1937 yılında ülkemiz sınırlarında ilk atlayış gerçekleştiren kişidir. 2006 yılında 35. Türkiye Paraşüt Şampiyonası’nda alınan kararla ülkemizde 10 Eylül Serbest Paraşütçüler günü ilan edilmiştir.

Serbest paraşüt, gökyüzü dalışı diye de adlandırılan bu ekstrem spor uçak, helikopter gibi hava araçlarından boşluğa çıkılarak, belirli bir feet aralığında paraşüt açılmasıdır. Bir diğeri ise yamaç paraşütüdür. Serbest paraşütünüzle yamaçta koşmaya başladığınız ve uyumlu ekipmanınızla kalkış yaptığınız, Türkiye’de 4000-5000 metre irtifalara çıkabildiğiniz adrenali tavan yaptıran spordur.

Hem ülkemizde hem dünyada yapılan çeşitli atlayış tipleri de bulunmaktadır. Akrobasiyle harmanlandığında izleyenlerinin bile yüreklerini ağızlarına getirmeye yetiyor. 🙂 Ülkemizde en çok tercih edilen yamaç paraşütü, amatör olarak da keyfin doruklarını yaşayacağınız tandem tipiyle ayağınızı yerden kesiyor.  Tandem, iki kişinin önlü arkalı birbirine bağlı olarak yaptığı atlayış türüdür. İşte amatörlerin en çok tercih etme sebebi profesyonel pilotlarla ağırlıklarına göre birlikte atlayış gerçekleştirebilecek olmalarıdır. Hocanızın koş talimatına uymanız en önemlisi, erken oturmaya çalışmak ikinizin de sağlıklı atlayış yapmasına engel olacaktır.

En keyifli aşamaya geldik. Paraşütle nerelerden atlayış yapabiliriz? Bu soruyu ülkemiz için cevaplarsak Fethiye/Ölüdeniz, Kaş, İzmir/ Bozdağ, İstanbul/Ormanlı, Bolu/Abant ve Bursa/Gürsu ilk akla gelenler. Bu rotalardan birkaçını tatil seçeneğinize alternatif olsun diye düşündük ve sizin için detaylandırdık.

Fethiye

Fethiye; yamaç paraşütü yapanların,yapmak isteyenlerin bir numaralı adresi. Babadağ’ın 1900 metre yüksekliğiyle atlayıştan sonra uzun sahil şeridini gökyüzünden seyretme imkanı sunuyor. Ayrıca profesyoneller için bu yükseklik 3500 metreleri buluyor.Kelebekler Vadisi’nden Kaya Köyü’ne kadar uzanan görüş açınız, doğanın güzellikleri karşısında aklınızı başınızdan alacak. Bir de iniş noktanız Belceğiz Plajı’nın eşsiz ipeksi kumları olunca hayatınızın unutulmaz havacılık sporunu yapmış olacaksınız. İniş sürenizi hesaplamayı unutmayın sonuçta bunu belirleyen gökyüzü termikleri olsa da. 🙂 Gökyüzü özgürlüğünü yaşarken çekebileceğiniz fotoğraflarınız instagram beğenilerinizi uçuracak! Instagram ipuçlarımız için yazının linki…>>> Tatilde Instagram Beğenilerinizi Uçurmaya Var Mısınız?

İzmir


İzmir/ Selçuk’da serbest paraşüt atlayışı için ilk tercihiniz olabilir. Tabi önceden ayarlamanız gereken bir eğitim ve hava şartları uygunluğuna bağlı zamanlamanız oldukça önemli. AFF (Accelerated Free Fall) Eğitimi sonrası Tandem Serbest Paraşüt atlayışı yapabilirsiniz. 4000 metreden 200 km hızla gökyüzüne yapacağınız dalış, hayatınızda unutulması imkansız bir tecrübe olsa gerek.

Kaş

Kaş, Asas Dağı’nın 650 metre yüksekliğinde yapılan yamaç paraşütü ilk kez bu deneyimi yaşayacaklar için oldukça ideal. 20-25 dakika süren iniş sürenizde bütün Kaş’ı, Çukurbağ Yarımadası’nı adeta minyatür gibi izlemek heyecanınızın dozunu arttıracak. Tecrübeli pilotlarınızla yapacağınız bu atlayış sizi 650 metrede bile güvende hissettirecek. Kaş Limanı’na yapacağınız iniş sırasında eğitmeniniz ayağa kalkmanızı ve adımlamaya başlamanızı isteyecek. Artık ayaklarınızın üzerindesiniz ama bütün bir gününüzü uçuyor gibi hissedeceksiniz.

Özgür hissedeceğiniz, bulutlarla dost olabileceğiniz bir tatil hem de 10 Eylül günü yaklaşırken iyi bir alternatif olmalı, aklınızda bulunsun.

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir