Mart ayının son haftasında başlayıp Nisan sonuna kadar süren bir festival düşünün. Öyle ki orada üzerinize kar gibi çiçekler yağıyor. Üstelik herhangi bir çiçek de değil bu, fiziksel güzelliğinin ötesinde küçücük boyuyla ne manevi değerler taşıdığını bilemezsiniz.
Japonya’da meteorologların çok önemli bir görevi var. Sakura, yani bizim bildiğimiz adıyla kiraz çiçeklerinin hangi tarihte açacağını şehir şehir tahmin edip halka söylemek. Meyvesi bir yana, çiçekleri için özel olarak yetiştirilen bu kiraz ağaçları çiçeklenmeye başladığı zaman bilin ki uzakta bir yerde yeni kararlar alınıyor, yeni aşklar başlıyor, okullar açılıyor, iş, ev ve daha niceleri değişiyor. Kısacık ömrü ile hayatın ne kadar kısa ve herşeyin ne kadar fani olduğunu da hatırlatan sakuralar yeniden doğuş ve değişimi temsil ediyor. İşte tam da bu tarihlerde Hanami partileri de başlıyor. Parti dediysek aklınıza çılgın eğlenceler gelmesin. Bu partilerin en büyük etkinliği bu zerafete yaraşır yürüyüşler.
Japon kültüründe Sakura Zensen’in önemi büyük. Japonlara göre II. Dünya Savaşı’nda ölen pilotlar dünyaya kiraz çiçeği olarak geliyor. Üstelik bu bir şehir efsanesi değil de, hükümetin de desteklediği türden bir inanış.
Sakura Zensen eskiden sadece soylu insanların katıldığı bir etkinlikken şimdi tüm Japon halkı bir yana Amerika, Almanya ve Filipinlerde de kutlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda bir dostluk simgesi olarak Tema Vakfı’na bağışlanan kiraz ağaçları da şimdilerde tomurcuklanmaya başlamıştır. Ne dersiniz, yakında Türkiye’de de kutlanır mı Sakura Zensen?