Seymen Bozaslan ile Söyleşi: Hayallerine Seyahat Et

Tüm Türkiye’yi, ve Avrupa’nın büyük bir kısmını gezme fırsatı bulmuş gezginimiz Seymen Bozaslan, bu haftaki konumuğuz. Seymen Bey okuyucularımızın sizi daha yakın tanıyabilmeleri için seyahat tutkunuz nasıl başladı bize biraz bahseder misiniz? Yolculuklarınızı kaleme alma süreciniz de merak ettiklerimiz arasında.

Kaç ülke kaç şehir gördü bu gözler, hangi coğrafyalarda nefes aldı?

Öncelikle çok memnun oldum. Şimdiye dek 37 ülke 150+ fazla şehir görme fırsatım oldu. ( Umarım artarak devam eder 🙂 )Seyahatlerimin büyük kısmı Avrupa ağırlıklı. Çünkü kültür yapısı ve yaşam tarzlarıyla beraber tüm kıtayı tanımaya çalışıyorum. Bu sıra İran, Katar seyahatlerimle biraz Ortadoğu ülkelerine de seyahat etmeye başladım. Böyle böyle Asya’ya açılacağım sanırım.

Yol, yolculuk, seyahat sizin için ne ifade ediyor? Hangi dürtü sizi yollara düşüyor?

Kesinlikle stresten arınmak demek seyahat etmek. İçinde yaşamadan başkasından duysaydım yorulmuyor musun yahu bu kadar seyahatten diye sorardım. Ama işin içinde durum tamamen farklıymış meğer. Seyahat edeceğim destinasyona ulaşırken saatler akıp gidiyor. Bir an önce orada olma hevesi, gidince göreceklerinin hayali durumu bambaşka bir noktaya getiriyor. Yolculuklar sırasında mutlu seyahat ediyorum, dönerken ise bir sonraki yerin hayalini kurabiliyorum. Seyahat etmek kesinlikle kötü enerjiyi alıyor, vizyon açıyor. Mesela, İzlanda’dan 2 gün önce geldim. Şimdi İzlanda’dan etkilenmemden dolayı çevresindeki adaları araştırıyorum.

Kaleminize ilham veren şehirler hangileridir? Görmek istediğiniz şehir rotaları arasında nereler bulunuyor?

Mimari yapısı zengin olan veya doğası ile ön planda olan şehirler her zaman daha yaratıcı içerikler çıkarmamı sağlıyor. Norveç ve İzlanda’nın doğası, Prag ve Gent’in mimarisi, Lyon’un mutfağı, Londra ve Madrid’in yaşam tarzı.. Hepsi bambaşka şeyler çağrıştırıyor. Aynı kıtada farklı hikayeler çıkartmamı sağlıyor. Görmek istediğim yerler arasında ise, Portekiz, Vietnam ve Brezilya var şimdilik.

Bir seyahate çıkarken çantanızda/bavulunuzda genelde neler oluyor? Bir yolculuğa çıkarken en çok ihtiyaç duyduğunuz eşyalar hangileri?

Fotoğraf makinem ve onun ekipmanları vazgeçilmezim zaten. Mevşim şartlarına göre nemlendirici, bere ve güneş gözlüğü en çok yanıma aldıklarımdan. Ben seyahatlerim sırasında yerimde durmadığım için elimden geldiğince küçük çantalar ile seyahat etmeye çalışıyorum. Fazla yükü bırakmak gerekiyor seyahatte 🙂

Tahmin ediyoruz ki unutmak istemeyeceğiniz yüzlerce anıyı biriktiriyorsunuz. Bizimle birini paylaşır mısınız?

Gerçekten çok güzel eğlenceli anılar biriktirdim seyahatlerimde. İran’da başıma gelen bir şeyi anlatmak isterim. Yazd şehrinde Sessizlik Kuleleri isimli dini bir açık hava müzesi var. Buraya otelden beni alan bir taksiciyle gittik. Yolculuk sırasında anladım ki, taksiciyle anlaşabileceğimiz ortak bir dilimiz yok. Ne İngilizce , ne Türkçe, ne Farsça. Yok yani. Çat pat derken müze girişine geldik. Müze girişinde müze giriş ücreti ile ilgili bir yazı vardı. İranlılar daha ucuza giriyor, turistler 2 katı ücret ödeyerek. Taksici el kol hareketiyle sen sus bana bırak dedi. Bıraktım ben de. Ne yapacak diye beklerken görevli sen İranlıymışsın dedi. ( Tipim turist oysa ) Beni İranlı gibi anlatsana da demedim aslında ama adam kendince iyilik yaptı. Görevli öyle deyince evet dedim. Fars mısın diye sordu ? O an ya değilim diyeceğim taksiciyi zora sokacağım. Ya da evet diyeceğim devamında kimlik beyan edemeyeceğim. O an çok arada kaldım ve anlık bir şekilde ağzımdan çıkıverdi. Annem İranlı Babam Türk ! Müzeye İranlı gibi girmiştim böyle.

Gençlere, gezmek isteyenlere, içinde seyahat tutkusunu yaşayanlara nasıl tavsiyelerde bulunursunuz?

Unutmayın ki, her şey bir bilet veya tur satın alma işlemiyle başlıyor. Tarihi netleştirin, ödeme gücünüze bakın ve hemen satın almayı gerçekleştirin. Nasıl olur nasıl giderim vs bunları bilet veya tur aldıktan sonra düşünün lütfen. Sadece fotoğrafını gördüğünüz destinasyonların hayalini kurmayın. O fotoğraf karesi içinde olmaya çalışın. Seyahat edin o hayallere. Çünkü seyahat ettikçe ufkunuzun nasıl açıldığını göreceksiniz, dış dünyayı tanıyacaksınız. Seyahat etmekten vazgeçmeyin. Yurtiçi veya yurtdışı.. Mutlaka farklı hayatlara, coğrafyalara yolculuk yapın…

Tek soru tek cevap kısmımıza gelelim:

Türkiye deyince aklınızına ilk gelen: Karadeniz

En fotojenik ülke: Norveç

En sevdiğiniz yol şarkısı: Noir Desir – Le Vent Nous Portera

Kahve desek: Canım ülkemde herhangi bir nokta

Bunlara da göz atın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir